K I N A B A T A N G A N . R I V E R

Als laatste ‘uitje’  van onze reis door Maleisië hadden we een avond boottocht geboekt over de Kinabatangan rivier. Deze rivier is 560 km lang en gaat door het zuidwesten van Sabah op Borneo. Er waren meerdere mensen die deze trip aanraadden omdat je heel veel wildlife kan zien. We werden opgehaald door een prima busje en reden in 3 uur naar de rivier toe. Helaas begon het bij aankomst te onweren en te regenen zoals ik het nog nooit heb zien regenen. De vraag was nog maar of de trip door zou gaan!

Na een bak koffie begon het op te klaren en mochten we met onze reddingsvesten en al de boot in. We namen een zijtak van de rivier omdat de kans groter is om daar wildlife te zien. Vrij snel zagen we een groep neusapen die ze hier ook wel de Nederlandse apen of ‘Orang Belanda’ noemen. De Nederlanders die met de schepen aankwamen in Maleisië moeten waarschijnlijk grote neuzen en dikke buiken hebben gehad.

Verderop kwamen we een zwart met geel gestreepte slang tegen. De reisleider die dit werk dag in dag uit doet had deze slang nog niet zo vaak gezien en vertelde dat de slang hartstikke giftig is. Ik was dan ook niet zo blij toen hij met het bootje onder de tak (waar het serpent op lag te tukken) door ging om ‘m beter te bekijken. Brrrr!

Op de terugweg zagen we nog een hele familie makaken met allemaal baby-aapjes. Echt zo schattig en wat zijn die beestjes al flexibel en lenig! Helaas hebben we geen dwergolifanten gezien, deze zijn erg zeldzaam en met uitsterven bedreigd. Maar ondanks dat was de boottrip echt geweldig! Bij terugkomst aan wal kregen we een heerlijk Maleisisch maal voorgeschoteld met pittige boontjes, kip en rijst. In de nacht vertrokken we weer naar ons hotel in Sandakan. Onze chauffeur was wel een rare snuiter. Halverwege zette hij zijn busje aan de kant, liep zwijgend naar het toilet en bleef daar vervolgens 30 minuten. Hij stapt daarna weer zonder te verblikken of te verblozen het busje in en vervolgd de weg. Heel apart. Wij waren blij ons bed te zien na deze enerverende dag/avond en sliepen heerlijk (met airconditioning!).

kina1

kina2

kina3

kina4

kina5

kina6

kina7

kina8

kina10

kina11

kina12

kina14


Posted in TRAVEL | August 7th, 2015 comment