Traditional Romanian Food; Sarmale

sarmale1

Omdat we mijn schoonmoeder vorige week uit Duitsland hebben ‘gered’ besloten we er gelijk een weekje vakantie van te maken voor haar dus bleef ze hier in Nederland. Wij moesten helaas wel gewoon werken, maar dit bleek uiteindelijk een fantastische constructie te zijn. Als wij uitgeput thuiskwamen stond er voor ons een bord vol lekkers klaar. Het Roemeense eten is onbekend voor velen maar daar hoop ik verandering in te gaan brengen. Bij deze dus het eerste recept van een drietal heerlijke gerechten!

Ingrediënten (4 personen):
500 gram gehakt (gemengd varken en rund)
2 a 3 uien
150 gram
olijfolie
citroensap
tijm naar smaak
1 witte kool (Chinese kool is ook prima)
halve winterpeen
2 laurierbladeren
1 groot pakje tomatenpulp
zout & peper
Griekse yoghurt of creme fraiche

Bereiding:
Allereerst beginnen we met het klaarmaken van de koolbladeren. Snijd de onderkant van de kool af, en pel voorzichtig de bladeren ervan af (houdt wel wat kool over voor zometeen!). Doe deze in een pan met kokend water en voeg na een minuut of 5 een scheutje citroensap en een scheut olie toe. Laat ze voor ongeveer een kwartier op staan tot ze slap en handelbaar zijn. Kook vervolgens de rijst niet helemaal gaar. Mix hierna het gehakt met de rijst, gesnipperde uien, tijm en peper en zout. Leg in een koolblad een bolletje gehakt van ongeveer 8 centimeter lang en 3 centimeter dik en rol het eerst stukje op, sla daarna de buitenkanten naar binnen en rol ‘m verder op als een compact rolletje. Doe onderin een grote pan gesneden kool (zodat het ongeveer 4 centimeter hoog ligt) met olijfolie en laat het even bakken. Voeg hier de tomatenpulp, de in stukjes gesneden peen, laurierbladeren en wat peper en zout aan toe. Aan de buitenkanten van de pan leg je de rolletjes Sarmale, en let er op dat je in de binnenkant een soort gat laat. In dat ‘gat’ doe je steeds om de 20 minuten wat water tot ze  bijna onderstaan. Na ongeveer anderhalf uur op een laag vuurtje zijn ze gaar en is er voldoende water verdampt. Serveer de Sarmale met een schep Griekse yoghurt of creme fraiche!

 

post bottom


Posted in FOOD | June 15th, 2013 3 comments

Tineke - June 15, 2013

Oh, dat klinkt echt heel erg goed! Ik ken inderdaad helemaal niks van de Roemeense keuken!


Sylvia - June 15, 2013

Ik ken dit gerecht inderdaad niet, weer wat geleerd 😉


Mariette - June 16, 2013

Hmmm klinkt heerlijk! Ik weet zelf echt 0% van de Roemeense keuken.

Liefs, Mariette